Business

Spanish architects construct compact residence with ventilated facade


Spanish architectural agency Slow Studio has lately accomplished a compact sustainable household residence in Madrid that boasts a ventilated facade. Dubbed Casa en Cerros de Madrid, which interprets to House within the Hills of Madrid, the residence is constructed on a slim plot of land with a slim south-facing frontage.

The 10-meter-long (32.8 ft) plot challenged the architects to create a cushty household residence for 4, whereas additionally capturing as a lot pure daylight to fulfill passive home requirements.

The studio got here up with the concept to create a quadratic floorplan, which might enable for good pure gentle and airflow, whereas additionally providing complete connection between the inside areas.

“The elongated shape of the land determined the project,” mentioned Slow Studio. “We have a narrow façade of only 10 meters in length; in addition to looking for compactness and total connection between rooms, led us to look for design options that allowed the introduction of light and solar heat into the interior.”

The double bedroom is filled with timber furnishings and natural light

The double bed room is crammed with timber furnishings and pure gentle

Working with the sq. flooring plan, the studio adopted two distinct methods to seize as a lot pure daylight all through the day as potential. Firstly, a facet patio was created, which enabled the creation of a brand new south-facing façade positioned on the rear of the house.

Secondly, a sequence of operable slates within the elevated roof act as skylights and filter pure gentle into the central components of the house. In addition, the slats positioned alongside the northern façade enable for cross air flow all through the house. The southern façade additionally options a big porch to guard the house from the tough summer season warmth.

Casa en Cerros de Madrid is constructed with a counter-laminated wooden construction and insulated double-brick partitions to attain optimum inside thermal inertia. The use of timber is carried all through the inside residence, providing a heat distinction towards the cool concrete flooring and industrial-inspired sheet metallic roofing and shutters.

The interior of the home features a large modern kitchen with adjoining dining area

The inside of the house options a big trendy kitchen with adjoining eating space

The inside of the house options an open residing space, massive trendy kitchen with adjoining eating space, two massive bedrooms, two bogs, a dressing room and a house workplace. A second lounge space with open wooden hearth is cleverly interconnected with the main bedroom.

Separated by floor-to-ceiling timber slats, the main bedroom can open-up to the lounge space or be closed off for privateness. The intelligent design permits the daylight from the bed room to enter the lounge space, and the warmth from the wooden hearth to heat the adjoining bed room.

The fire can also be linked to a thermal range that when in use heats water for the bogs and inside heating. Furthermore, the house encompasses a central inside courtyard that acts as a magnet for pure gentle, whereas additionally doubling as an ambient sitting room.

Separated by floor-to-ceiling timber slats, the master bedroom can open-up completely with the lounge area

Separated by floor-to-ceiling timber slats, the main bedroom can open-up utterly with the lounge space

“The house allows a large number of interior circulations and can be understood as an open loft in which all the rooms are connected and in which it is possible to make each area independent depending on its use,” defined the studio. “The fact of having a very compact floor plan is, in itself, a key strategy to reduce energy losses through the façade. A compactness that is only interrupted by the irruption of a patio that allows us to gain sunlight in the room to the north.”

Minimal exterior paving or landscaping was integrated, to be able to respect the pre-existing backyard and timber, whereas additionally permitting the traditional olive timber to naturally cushion the house from the warmth.

Source: Slow Studio





Source hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.

close